Karotenoidy zmniejszają ryzyko degeneracji plamki żółtej oka i obniżają zachorowalność na chorobę wieńcową
Piotr Kasztelowicz
(Sugerowany sposób cytowania: Kasztelowicz P: Karotenoidy zmniejszają ryzyko degeneracji plamki żółtej oka i obniżają zachorowalność na chorobę wieńcową. Galen 1994; 1: art005. DOI: 10.14320/Galen.1994.vol1.art005)
KAROTENOIDY ZMNIEJSZAJĄ RYZYKO DEGENERACJI PLAMKI ŻÓŁTEJ OKA...
Badania kliniczne sugerują, że odpowiednia dieta może hamować związaną z wiekiem degenerację plamki żółtej oka. Proces zwyrodnienia plamki żółtej stanowi istotny problem, bowiem w zaawansowanych stadiach może prowadzić nawet do nieodwracalnej ślepoty.
W wieloośrodkowych badaniach oznaczono zawartość antyoksydantów, w tym karotenoidów oraz witamin A, C i E we krwi pacjentów cierpiących na tę chorobę. Oznaczenia biochemiczne uzupełniono ankietą dotyczącą odżywiania w roku poprzedzającym badanie. Grupę
kontrolną stanowiły osoby zdrowe z tych samych okolic geograficznych. Badania ujawniły, że osoby spożywające pokarmy o wysokiej zawartości karotenoidów rzadziej o 43% chorowały na starcze zwyrodnienie plamki żółtej. Co ciekawe, wykazano że witaminy C
i E, a nawet witamina A, nie hamują w istotnym stopniu postępu choroby. Największy wpływ na zmniejszenie ryzyka rozwoju degeneracji plamki żółtej mają zatem naturalne antyoksydanty występujące w diecie. Efekt ten znacznie przewyższa skuteczność witamin
A, C i E, polecanych dotychczas w leczeniu zwyrodnienia plamki żółtej.
...I OBNIŻAJĄ ZACHOROWALNOŚĆ NA CHOROBĘ WIEŃCOWĄ
Inne badania epidemiologiczne wskazują, że duża zawartość karotenoidów w diecie wiąże się również ze zmniejszeniem ryzyka za-
chorowania na chorobę wieńcową. Hipotezę taką postawiono na podstawie obserwacji poczynionych przy okazji badań nad skutecznością cholestyraminy w obniżaniu cholesterolemii. Podczas kwalifikowania do powyższych badań, u kandydatów mierzono między innymi
także poziom karotenoidów we krwi. Analiza wieloczynnikowa wykazała, że u mężczyzn w wieku 40-59 lat z wysokim poziomem karotenoidów częstość występowania objawów choroby wieńcowej była o 64% niższa w porównaniu z pacjentami o niskiej zawartości ka-
rotenoidów we krwi. U palaczy tytoniu różnica ta była wprawdzie mniejsza, lecz również wyraźna i wynosiła 28%. Z metodycznego
punktu widzenia nie były to typowe badania epidemiologiczne. Pomiary wykonywano przy okazji badań skuteczności cholestyraminy.
Poczynione obserwacje zachęcają jednak do dalszych eksperymentów. Można oczekiwać, że nowe doniesienia potwierdzą teorię war-
tości antyoksydantów w zapobieganiu chorobie niedokrwiennej serca.
(Źródła: JM Seddon i wsp: JAMA 1994 Nov 9; 272: 1413-20; DL Morris i wsp: JAMA 1994 Nov 9; 272: 1439-41. Na podst. streszczeń anglojęzycznych [autor TH Lee] w Journal Watch Summaries, November 22, 1994 <jwatch@world.std.com>)
|
GALEN (e-ISSN 1233-7838) to najstarsze polskie czasopismo lekarskie online. Ukazuje się od 1994 roku.
Uwaga: Korzystanie z niniejszego serwisu nie stanowi konsultacji lekarskiej. Ten serwis ma charakter informacyjny skierowany do lekarzy, farmaceutów oraz innych zawodów medycznych - korzystając z niego potwierdzasz, że posiadasz uprawnienia do wykonywania zawodu medycznego. Niniejszy serwis zawiera treści archiwalne, które mogą być niezgodne z aktualnym stanem wiedzy medycznej oraz stanem prawnym. Z informacji zawartych w tym serwisie korzystasz wyłącznie na własną odpowiedzialność. Każda informacja dotycząca zdrowia powinna być weryfikowana przez osoby kompetentne w niezależnych źródłach. Jeżeli podejrzewasz u siebie obecność choroby, zgłoś się niezwłocznie do lekarza. |
This is an open access resource. All rights reserved to respective authors (text) and the Publisher (presentation, source code).
Unauthorized use, including by artificial intelligence (AI), is not allowed.
Document created: 15 December 1994, updated: 6 April 2025. |